Kalasataman senioritalo Ars Longa: Koti on kahdessa osassa

Ensimmäiset ornamolaiset ovat asuneet ainutlaatuisessa Kalasataman senioritalossa puolisen vuotta. Ornamon senioritaloyhdistyksen perustajajäsen Ulla-Maija Vikman kertoo, millaista Ars Longassa on asua.

 

Asukkaiden galleriatyöryhmä perusti taloon oman taidegallerian. Kuva: Miia Kallio

Helsingin Kalasatamassa sijaitseva kirjailijoiden, kuvataiteilijoiden ja muotoilijoiden yhteinen senioritalo edustaa Suomessa ainutlaatuista ylisukupolvista ja yhteisöllistä asumista. Talon rakennuttaja on Kiinteistöyhtiö Ars Longa Oy, jonka osakkaina ovat Ornamon senioritaloyhdistys ry, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö sekä Visuaalisten taiteiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry. Taiteilijatalo toimii kiinteässä yhteistyössä naapuritonttien opiskelija- ja nuorisoasuntojen kanssa. Eri taloyhtiöt muodostavat yhteisen kiinteistön, jossa pesula-, sauna-, kuntoilu- ja oleskelutilat ovat yhteiset. Samoin koko kiinteistön kiertävä kattoterassi viljelmineen on yhteiskäytössä.

Ornamo-säätiö tuki Ornamon senioritaloyhdistystä 30 000 € lahjoituksella hankkeen omarahoitusosuuden kasvattamisessa. Säätiön tavoitteena oli varmistaa ornamolaisten muotoilijoiden ja taiteilijoiden mahdollisuus hakea ja päästä senioritalon asukkaaksi.

Talo sai ensimmäiset asukkaansa helmikuussa 2020. Ars Longan asukkaat valikoidaan alakohtaisten valintatyöryhmien ehdotusten perusteella. Kriteereinä ovat 45 vuoden ikä, ammatillinen toiminta ja ARAn varallisuuskriteerit.

Ulla-Maija Vikman
Ulla-Maija Vikman. Kuva: Miia Kallio

Tekstiilitaiteilija Ulla-Maija Vikman on tehnyt mittavan työn taiteilijoiden senioritalohankkeen hyväksi. Vuonna 2013 perustettu Ornamon senioritaloyhdistys suunnitteli talohanketta aluksi yhdessä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön kanssa. Muut kumppanit tulivat mukaan vuonna 2017. Alusta asti suunnittelun tavoitteena on ollut joustava asuminen. Senioritaloyhdistys tutki erilaisia yhteisöllisen asumisen malleja ja esimerkiksi idea yhteisestä kattoterassista viljelmineen napattiin tukholmalaisesta tutustumiskohteesta. Aluksi yhdistyksen työryhmä järjesti useita suunnittelutyöpajoja, joissa tavoitteena oli lisätä asumiseen yhteisöllisiä, esteettömiä ja esteettisiä elementtejä. Yhteistyökuvion naapurikiinteistöjen kanssa hahmottuessa mukaan nousi myös ylisukupolvisuus.

Ars Longassa koti muodostuu omasta asunnosta ja yhteistiloista. Talon taiteilijayhteisö rakentuu yhdessä toimimisen kautta. Tällä hetkellä vilkkainta toimintaa on näyttely- ja vihertyöryhmillä. Tavoitteena kiinteistöllä on toimia alueellisena kulttuurivaikuttajana. Oma asukkaille ilmainen galleria talon kulmalla on iso askel tähän suuntaan. Korona-ajasta huolimatta yhteinen toiminta on ollut vilkasta. Ketään ei kuitenkaan pakoteta yhteisölliseksi, vaan jokainen voi osallistua oman kiinnostuksensa mukaan.

Asuminen taiteilijayhteisössä virittää asukkaiden välille vuorovaikutusta ja synnyttää uusia yhteisprojekteja. Vaikkapa verstas ja galleria ovat syntyneet asukkaiden oman ideoinnin ja tarpeiden perusteella. Sen sijaan yhteinen asukastoiminta opiskelija- ja nuorisoasuntojen asukkaiden kanssa ei ole ainakaan vielä vakiintunut. Toki talossa tervehditään kaikkia asukkaita. Ulla-Maija arvelee syyn löytyvän paitsi korona-ajasta, myös erilaisista elämänvaiheista. Nuorille asumisaika kiinteistössä on rajattu ja asuminen on luonteeltaan väliaikaista. Sen sijaan taiteilija-asukkaista moni on kertonut lähtevänsä Ars Longasta jalat edellä. Taiteilija jatkaa työskentelyä koko ikänsä.

Teksti: Miia Kallio

Artikkeli on julkaistu Ornamon lehdessä 4/2020.