Apurahat 2022

Ornamo-säätiö jakoi jäsenille 14 000 euroa apurahoina

Apurahoja myönnetään Ornamo ry:n jäsenten työn, projektin tai tuotteen kehittämiseen.

Yleisrahasto (6000 euroa)

Iiro A. Ahokas 3000 euroa

Iiro A. Ahokkaan suunnittelufilosofiassa on tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden teemoja. Hän tavoittelee sukupuolineutraaliutta omassa kuosi- ja tuotesuunnittelussaan. Apurahalla tuetaan projektin työskentelyä ja osallistumista sisustustekstiilialan ”Heimtextil”-messuille Frankfurtissa, Saksassa 2023

Ilona Rista 3000 euroa

Hankkeessaan, Suomalaisia kukkia Ilona Rista haluaa avata keskustelua puuosaamisesta ja sen koulutuksen tilasta Suomessa. Hän pohtii kuinka on mahdollista, että maassa, joka elää puusta tämä keskustelu puuttuu lähes täysin. Hanke on taideprojekti- ja tutkimusalusta, joka osallistaa myös yleisöä. Toteutetaan Linnunlaulun ulkoilureitillä, Helsingissä elo-syyskuussa 2022.

Kaarina Ahon rahasto (2000 euroa) 

Paula Ruuttunen 

Jää ja savi, tuli ja keramiikka. Apurahalla halutaan tukea 30-vuotista taivalta keramiikan tekijänä ja kädentaitajana. Paula Ruuttunen on tehnyt havainnon, että tuotteiden alkuperä on asiakkaille yhä merkityksellisempää. Hän haluaa tehdä tekemisen näkyväksi avaamalla keraamikon arkea ja osallistaa yleisön pajojen muodossa

TEKSTIILITAITEILIJAT TEXO

Mirja Tissarin rahasto (2000 euroa)

Sini Villi

Tekstiilitaiteilija Sini Villi tekee taideteoksia silkistä. Sini Villin työskentely pohjaa luonnon kiertokulkua pohjaavaan toistoon, hänen mielenmaisemassaan näkyy Pohjanmaan avarat, rujot kyntöpellot, jotka kevään tullen täyttyvät elämästä ja väreistä. Tekstiiliveistosten visuaalinen kieli ja vivahteikas, maanläheinen värimaailma ovat esteettisesti elegantit. Teosten hienostuneet materiaalit ja kekseliäs, korkeatasoisesti toteutettu työstötapa tuovat tekstiilitaiteen moninaiseen teoskirjoon uudenlaisen inspiroivan lähestymistavan.

Eva Taimin rahasto (2000 euroa)

Heta Vajavaara ja Antti Kalevi

Tekstiilitaiteilija Heta Vajavaara sekä kuvittaja Antti Kalevi hakevat apurahaa kokeellisen teos-sarjan tuotantokustannuksiin. Tuomaristoa viehätti kaksikon tutkimuksellinen ja utelias lähestymistapa tekstiiliteosten tekemiseen. Perinteinen kuvakudostekniikka yhdistettynä eri tavoin värjäytyviin materiaaleihin, kahden taiteilijan yhteistyö ja vuorovaikutus, ja siitä syntyvä, sattumaan perustuva lopputulos saa odottamaan ilmentymää innolla. Ollaanko uuden edellä? Vain kokeilemalla se selviää.

SISUSTUSARKKITEHDIT SIO

Maija Taimin rahasto (2000 euroa)

Julianna Nevari 

Suomalainen koulu ei tunnista yhteiskehittämistä. Sisustusarkkitehti SIO Julianna Nevarin koulutuskokeilussa opettajat tutustutetaan muotoilun hyödyntämisen mahdollisuuksiin opetumenetelmien kehittämiseksi, sillä koulujen aineopetuksessa niin rakenteet kuin aineopettajan identiteetti ohjaavat toimimaan yksin. Nevarin kokeilussa etsitään voimavaroja yhteisopettajuuteen soveltaen muotoilun keinoja. Hanke on merkittävä, koska sillä on vaikuttavuutta uusia toimintatapoja tukevien projektien syntyyn, vaikutusta työn mielekkyyteen, hyvinvointiin ja oppimistuloksiin.