Kaj Franckin rahasto

Kuva: Designmuseo. Kuvaaja Arto Hellakorpi.

Muotoilija Kaj Franck oli suomalaisen muotoilun edelläkävijä ja keskeinen vaikuttaja. Franckin muotoiluosaaminen oli uskomattoman laaja-alaista: hänen tuotantonsa käsittää etupäässä keramiikkaa ja lasia mutta myös kangasprinttejä, puuleluja, aterimia ja muun muassa Opetusministeriön kivipuutarhan. Ornamon toiminnassa Franck oli mukana yli viidentoista vuoden ajan. Seitsemällä hallituskaudella (1946-49 ja 1959-61) hän työskenteli hallituksen varapuheenjohtajana – Arttu Brummerin, Olli Borgin ja Ilmari Tapiovaaran toimiessa puheenjohtajina.

Kaj Franck syntyi Viipurissa saksalais-suomenruotsalaiseen sukuun, muutti nuorena perheineen Kulosaareen ja opiskeli Taideteollisuus-keskuskoulussa huonekalupiirtäjäksi. Franck toimi Arabian posliinitehtaan ja Nuutajärven lasin suunnittelijana ja taiteellisena johtajana ja Taideteollisessa oppilaitoksessa yliopettajana ja taiteellisena johtajana. Vuosien ajan hän jakoi aikansa Nuutajärven lasikylän ja Käpylän puutalokotinsa välillä. Menestyksestään huolimatta Franck arvosti muotoilutyössä tasa-arvoista tiimityöskentelyä ja ehdottikin legendaarisen Teema-astiasarjan nimeksi Tiimiä. Kaj Franckissa tinkimättömän muotoilijamestarin imago yhdistyi mutkattomaan poikamaiseen olemukseen – kuten muotoilijan uniformuksi muodostuneisiin ruudullisiin flanellipaitoihin. Kaj Franckin rahastosta jaetaan apurahoja muotoilijoille.

Lähteet: Kaj Franck – Universaaleja muotoja (Designmuseo), Kaj & Franck – Esineitä ja lähikuvia (Päivi Jantunen), Ornamon hallitukset 1911-2011-lista.