Lehdistötiedote

Ornamo-säätiön apurahat 2018

Materiaali julkaisuvapaata 12.09.2018 klo 12

Ornamo-säätiön vuoden 2018 apurahat: muotoilu ja taide tekee hyvää!

Ornamo-säätiö jakaa vuonna 2018 apurahoja yhteensä 15 000 euroa.

Ornamo-säätiö halusi tänä vuonna nostaa esiin vastuullisuuden muotoilussa ja taiteessa ja jakoi apurahoja tekijöille ja hankkeille, jotka ottavat kantaa ajankohtaisiin sosiaalisiin, taloudellisiin tai ympäristöllisiin asioihin ja tarjoavat niihin uusia luovia ratkaisuja. Maahanmuutto, ikäihmisten hoito, ympäristöongelmat sekä työelämän muutospaineet ovat asioita, jotka ovat viime vuosina puhuttaneet suomalaisia. Muotoilu on jo lähtökohdiltaan inhimillistä: siinä hahmotetaan kokonaisuuksia ja etsitään elämän kannalta parempia ratkaisuja. Vastuullinen muotoilija ja taiteilija vie ajattelua askeleen pidemmälle ja ottaa töillään myös kantaa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kipukohtiin.

Ornamo-säätiön apurahat saivat:

  • Yleisrahasto 5000 € / Tekemällä oppii – Taiteilijat O:n Taidekummit
  • Mirja Tissarin rahaston apuraha 3 000 € / Eläintarina johdattelee luontoon – Laura Merz
  • Eva ja Maija Taimi -rahaston apuraha 3500 € / Muutosten ristipaineessa – Sisustuskurssi’69
  • Eva ja Maija Taimi -rahaston apuraha 3500 € / Merkkejä eletystä elämästä – Suvi Suikki

Tekemällä oppii – Taiteilijat O:n Taidekummit, Ornamo-säätiön yleisrahasto 5000 €

Helsingin leikkipuistoissa järjestetään Kotoklubi Kaneli -toimintaa, jossa maahanmuuttajaperheille opetetaan arkielämän suomea. Taiteilijat O ry:n kehittämässä Taidekummi-hankkeessa klubien toimintaan tulee mukaan taiteen ja käsityön erikoisosaaminen kielenopetuksen ja kotoutumisen tueksi. Taidekummit opastavat klubien vetäjiä uudenlaisten taidetehtävien pariin sekä ohjaavat taidepajoja. Taidekummien kehittämät tehtävät ja toimintamalli jäävät pysyväksi osaksi leikkipuistojen ja klubien toimintaa.

Eläintarina johdattelee luontoon – Laura Merz, Mirja Tissarin rahasto 3000 €

Vauhdikkaasti Itämeressä polskuttelevia pyöriäisiä, jopa yli 200-vuotiaaksi eläviä Galapagos-saarten kilpikonnia, palloksi käpertyviä muurahaiskäpyjä ja muita mielenkiintoisia eläinhahmoja. Kuvittaja ja tekstiilisuunnittelija Laura Merzin lastenkirjan kuva-arvoituksia ja tehtäväpähkinöitä ratkoessaan lapsi joutuu pohtimaan omaa suhdettaan luontoon ja luonnonsuojeluun. Kirjan julkaisun yhteydessä Merz järjestää lisäksi taidetyöpajoja lapsille, joissa paneudutaan käsin tekemisen kautta kirjan luontoteemoihin.

Merkkejä eletystä elämästä Suvi Suikki, Eva ja Maija Taimin rahasto 3500 €

Tekstiilitaiteilija Suvi Suikki nostaa teoksissaan esiin vanhukset. Hänen työskentelynsä pohjautuu dementia- ja palvelutaloissa asuvien vanhusten haastatteluihin. Näistä keskusteluista Suikki poimii merkityksellisimmät muistot, paikat ja elämänkäänteet ja ottaa ne teostensa aiheiksi. ”Kasvaminen, kehittyminen ja vanheneminen ovat luonnollisia prosesseja. Kaikkiin liittyy luopumista ja siirtymistä uuteen, tuntemattomaan. Tavoitteenani on tehdä menneisyys ja nykyisyys näkyväksi yhtä aikaa”, Suikki kertoo.

Muutosten ristipaineessa Sisustuskurssi’69 , Eva ja Maija Taimin rahasto 3500 €

Vuonna 1969 Taideteollisessa korkeakoulussa aloitti opintonsa innokas joukko sisustusarkkitehtiopiskelijoita. Vuosikurssin sisustusarkkitehdit ovat pitkän uransa aikana nähneet yhteiskunnan muutoksen ja huonekaluteollisuuden mullistuksen. Suomi on modernisoitunut, globalisoitunut ja digitalisoitunut. Sisustuskurssi´69 kerää kokemukset sisustusarkkitehdin ammatin arjesta toukokuussa 2019 julkaistavaksi kirjaksi. Kirjassa piirtyy kuva koko muotoilu-, sisustus- ja huonekalualan muutoksista viimeisen viidenkymmenen vuoden ajalta.

092018_ORNAMO-SAATIO_LEHDISTOTIEDOTE

 

Klikkaa kuvaa avataksesi alkuperäinen kuva ja tallenna kuva klikkaamalla hiiren oikeaa painiketta kuvan päällä ja valitsemalla "Tallenna kuva nimellä..".

 

 

Laura Mertz

Laura Mertz

Suvi Suikki

Suvi Suikki

Taiteilijat O

 

Taiteilijat O

SIO ry

 

SIO ry